Zentiva uudised

27 jaanuar 2020    /    Uudised

Zentiva tähistab PARC-programmi 2019. aasta muljetavaldavaid teadustöö tulemusi

PRAHA – 27. jaanuar 2020: Zentiva võõrustas uurimiskeskuse Pharmaceutical Applied Research Center (PARC) osalisi oma Praha peakorteris, tähistades programmi PARC Awards esimest aastapäeva. PARC on ainulaadne uuringuplatvorm, mis töötati välja farmaatsiavaldkonna teadlaste ja inseneride tulevaste põlvkondade ettevalmistamiseks. Hetkel on programmi kaasatud 29 tudengit ja 2019. aasta töö tulemused on väljapaistvad: 16 artiklit, üks patenditaotlus, 30 konverentsiettekannet, kuus plenaarloengut, kaheksa teadusuuringutoetust ja viis koolilõpetajat.

2019 oli meie jaoks üliedukas aasta. Soovin esile tõsta seda, kui palju energiat kõik meie partnerid sellesse projekti pannud on. Meie programmis osaleb nüüd 29 doktoranti ja mis on eriti oluline – tudengeid juhendavad ühiselt nii teadurid/akadeemikud kui ka tööstusspetsialistid. Nii tekib ainulaadne tööstuslikku ja akadeemilist kompetentsi kombineeriv keskkond, mis tagab PARC’i tugevuse 2020. aastaks ja ka tulevikuks,“ ütleb PARC’i tegevdirektor Ondrej Dammer.

PARC’i teadusdirektor professor František Štěpánek lisas: „Olen väga uhke, eriti just tudengite üle. Mul on olnud võimalus jälgida nende arengut läbi mitmete aastate, alates ajast, mil nad noortudengitena PARC’iga liitusid, kuni magistrikraadi saamiseni ja doktoriõppeprogrammiga liitumiseni. Tõeliselt rõõmustav on näha, kuidas nad on arenenud nii indiviidi kui ka asjatundjana ning, muidugi, ka teadlasena.”

Sel aastal läksid PARC’i auhinnad kahele noorele talendile. Tudengite žürii 2019. aasta auhinna pälvis Denisa Lizonova oma töö „Modified Liposomes for Drug Delivery“ (modifitseeritud liposoomid ravimite manustamiseks) eest ja ekspertide 2019. aasta auhinna sai Vojtech Klimsa oma töö „High Throughput Screening of Spray Dried Formulations“ (pihustuskuivatatud ravimvormide suure tootlikkusega skriining). Mõlema auhinna puhul on sponsoriks Zentiva.

Zentiva arendusdirektor ja üks PARC’i käivitajaid Pavel Sebek meenutas selle ajalugu ja kasvu alates idee sündimisest viis aastat tagasi: „Oleme saavutatu üle väga uhked. Tipptasemel teadusliku koolituse ning tööstus-, ärindus- ja juhtimisoskuste arendamise kombineerimine pole lihtsalt ainulaadne, vaid pälvib tunnustust üle kogu Euroopa. Tulevik on meie noorte ja loovate tudengite käes, kellel on ambitsioonid ja oskused farmaatsiateaduses ja -tehnoloogias tipptasemele jõuda ning kel on indu farmaatsiamaailmas olulisi asju korda saata. Eriti uhkeks teeb mind see, et mõned tudengid on pärast PARC’i programmi läbimist otsustanud Zentiva heaks tööle hakata ja neist on saanud meie rahvusvahelise arendusmeeskonna väärtuslikud liikmed.”

Teave programmi PARC kohta

Zentiva algatatud PARC programm loodi koostöös kolme akadeemilise partneriga: Praha Keemia- ja Tehnikaülikool, Charlesi Ülikooli teadusosakond ning Tšehhi Teaduste Akadeemia orgaanilise ja biokeemia instituut. Üliedukas algatus on toonud kokku lootustandvad talendid ning juhtivad farmaatsiaeksperdid ja akadeemikud, kes kõik töötavad selle nimel, et kiirendada innovatsiooni ravimite uuringu- ja arendusvaldkonnas.

PARC kombineerib maailmatasemel akadeemilise hariduse praktilise tööstus- ja ärinduskogemusega, tehes seda akadeemiliste ringkondade ja farmaatsiatööstuse teadlaste, inseneride ja juhtide suunamisel. See võimaldab õpilastel saada doktoriõppetasemel koolitusi farmaatsiateadustes, mis ühendavad keemia, ravimitehnoloogia, biofarmaatsia ja kliiniliste uuringute teadusharu. Tudengite uuringute tulemusi rakendatakse sageli otseselt päris ravimitööstuses patsiente aitavate toodete turule toomiseks. Koostöös Euroopa erinevate akadeemiliste partneritega pakub PARC tudengitele ka võimalust osaleda tippteadlastest juhendajatega lähetus- ja vahetusuuringuprogrammides.

PARC’i kohta leiate lisateavet veebisaidilt www.theparc.eu.

Teavet Zentiva kohta

Zentiva toodab kvaliteetseid ja taskukohaseid ravimeid Euroopa ja ka teiste piirkondade patsientidele. 3000 töötajat koondava pühendunud meeskonna ja tootmisüksuste võrgustikuga, mis hõlmab meie peamisi tootmiskomplekse Prahas ja Bukarestis, püüab Zentiva saada brändi- ja geneeriliste ravimite parimaks pakkujaks Euroopas ning täita seeläbi paremini inimeste igapäevaseid tervishoiuvajadusi.

Zentivas püüeldakse selle poole, et tervishoid oleks õigus, mitte privileeg. Kõrge kvaliteedi ja taskukohaste hindadega ravimite ning tervishoiuteenuste kättesaadavus on olulisem kui kunagi varem. Teeme koostööd arstide, apteekrite, hulgimüüjate, järelevalveasutuste ja valitsustega, et saaksime pakkuda igapäevaseid lahendusi, millest me kõik sõltume.

Lisateavet Zentiva kohta leiate veebisaidilt www.zentiva.com.

Pressiesindaja:

Ines Windisch
Sisehalduse- ja inimressursside juht
ZENTIVA GROUP, a.s.
U Kabelovny 130 – 102 37 Prague 10 – Czech Republic Tel: (+420) 601 341 444
Email: ines.windisch@zentiva.com